021.408.67.83 •

Siliconul în vopsea

Siliconul în vopsea

Siliconii sunt foarte folosiți în industria producerii de vopsele ca materiale care au rolul de a proteja și conserva dar și de a aduce un plus de stil pentru o varietate largă de aplicări din viața de zi cu zi.

Proprietățile unice ale siliconilor îi fac foarte potriviți pentru a fi folosiți la crearea vopselelor. Două mari familii de produse sunt folosite uzual: polimerii de silicon ca aditivi și rășinile de silicon ca ingredient principal sau ca liant.

La nivelul de jos, polimerii de silicon sunt folosiți pentru face vopselele să fie mai ușor de aplicat. Proprietățile de suprafață ale siliconului îi confera vopselei calitatea de a se întinde ușor pe suprafața vopsită si de a se usca în strat neted. În acest caz, siliconii acționează ca aditivi pentru mărirea eficienței vopselelor în timpul aplicării.

În contrast cu utilizarea polimerilor de silicon ca simpli aditivi, rășinile de silicon pot reprezenta un ingredient major în fabricarea vopselelor. Pot fi folositi ca lianți sau co-lianți împrumutând produsului final importante beneficii precum durabilitatea mare în timp a stratului de vopsea aplicată. Rășinile de silicon conferă vopselelor de exterior rezistență la factorii de mediu, acestea putând fi utilizate pe suprafețe precum podurile sau diverse structuri metalice aflate la exterior. Conferă, de asemenea, mare rezistență la apă pentru acoperirile pe piatră sau cărămidă.

Rășinile de silicon prezintă rezistență mai mare la temperaturi înalte decat rășinile organice putând fi astfel folosite în vopsele menite să fie aplicate pe cuptoare, hornuri, țevi de eșapament, etc. În aceste exemple, calitățile siliconului aduc beneficii precum: frecvență redusă a lucrarilor de întretinere și un consum total redus de vopsea pe perioada exploatării elementului vopsit.

Siliconii folosiți ca aditivi de mărire a eficienței vopselei

Polidimetilsiloxanul (PDMS) de vâscozitate scăzută sau medie a fost primul aditiv de silicon folosit în vopsele. Aceste fluide se dizolvă rapid în vopselele pe bază de solvent, reducând tensiunea de suprafață a lichidului, chiar și atunci când acesta este contaminat cu praf, grăsime sau ulei. Acestea reduc, de asemenea, defectele de la suprafața filmului de vopsea aplicată, obținându-se astfel o suprafață netedă, fără defecte de genul "coajă de portocală".

Polimerii de silicon pot fi modificați prin grefarea de grupuri de polieter pentru a se obține copolimeri de silicon-polieter. Aceștia se comportă ca agenți tensioactivi în mediu apos deoarece au atât componente hidrofobe cât și componente hidrofile. Aceste materii, cu proprietăți active la suprafața lichidului, pot îndeplini mai multe funcții în cerneluri, vopsele și alte acoperiri. Principalele utilizări ale tensioactivilor siliconici sunt de a asigura descompunerea spumei, de-aerare, umectare îmbunătățită a substratului și îmbunătățirea proprietăților de alunecare.